2010/06/07

*TARSUS YENİCELİĞİ: ARATOS DERGİSİ VE UĞUR PİŞMANLIK

Müslüm Kabadayı

TARSUS YENİCELİĞİ: ARATOS DERGİSİ VE UĞUR PİŞMANLIK

Akdeniz sıcağının insanlık tarihine, uygarlık beşiğine kazandırdığı önemli kentlerden biridir Tarsus. Fazla söze hacet yok, antik dönemin önemli felsefecilerinin, tıp ve eczacılık alanında başarılı çalışma yapan bilim insanlarının yetiştiği Tarsus’un, bir bölümü ayakta duran Cleopatra Kapısı, tarihi Roma Yolu, Saint Paul mekanı başta olmak üzere birçok kalıntıyla tarihi mirasa ışık tutuyor. İşte bu “ışık”ın farkında olan Tarsuslu bir grup bilim insanı, aydın ve sanatçı tek tek çabaları yanında ortak bir üretimle “geçmişle gelecek arasındaki bağ”ı güncellemeye çalışıyorlar. Bu çabanın merkezinde duranların başında da gazeteci, fotoğraf sanatçısı ve hayata sorumluca bakışıyla öne çıkan Uğur Pişmanlık geliyor.
Onun merkezinde durduğu iki önemli dergi çıkıyor Tarsus’ta: Aratos ve Areidos. Adını antik dönemde Tarsus’ta yaşamış şair, matematikçi, astronom ve filozof Aratos’tan alan ilk dergi 2004’ten bu yana 39 sayıdır yayımlanıyor. “Tarih, felsefe, kültür, sanat” dergisi olarak yayımlanan bu dergiyle 1970’lerin sonunda faşist katillerce öldürülen sosyolog Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil’in Tarsuslu olduğunu öğrendik. MS 1. yüzyılda Anavarza’da doğduğunu öğrendiğimiz hekim ve farmakolog Dioskorides’in, Tarsuslu antik çağın hekimi ve eczacısı Areios’un öğrencisi olarak yeni ilaçlar ürettiği bilgisine ulaştık.
Aratos dergisi, ayrıca kent tarihi ve kültürüne dair onlarca kitapçık yayınlayarak, bir bakıma Tarsus’un ortak aklını yansıtmak üzere bir bellek oluşturuyor. Bu yayınlarından birkaçını vermekte yarar var. Edebiyatta Tarsus, Tarsus ve Sinema, Tarsus Kılavuzu, Tarsus Folkloru Üzerine, Şahmeran, Gurbetteki Tarih: Tarsus, Tarsus Olimpiyatları, Tarsus’ta Halk Müziği, Edebiyatımızda Çeşmeler, Helenistik Tarsus, Tütengil’e Armağan… Uğur Pişmanlık’ın anlatımına göre, bu denli yoğun emekle sahip çıkılan Tarsus’un belleğini güncelleme çabasına, yerel yönetimler ciddi hiçbir katkıda bulunmadıkları gibi kent kültürü ve tarihiyle ilgili çalışma yapacak kişileri kendilerine yönlendirmekten de başka çare üretemedikleri dikkate alındığında, kamuculuğun ne denli önemli bir politik ihtiyaç olduğu görülüyor.
Merkezinde Aratos’un bulunduğu önemli etkinliklere de imza atan Tarsuslular, sinema günleri, edebiyat günleri, felsefe günleri düzenlediği gibi fotoğraf-karikatür-heykel sergisi gerçekleştirmektedirler. Okur-yazar buluşmalarını da ihmal etmeyen Aratos ekibi, İstanbul, İzmir ve Çukurova Kitap Fuarlarına katılarak, çalışmalarını ülke düzeyinde paylaşmaya çalışmaktadır.
Felsefe, arkeoloji ve hukuk vd. tematik sayılar çıkaran Aratos ekibi, 40. sayısının ekinde “Tarsus Çeşme ve Hayratları” başlıklı kitabı dağıtmayı hedeflemektedir. Kasım 2010’da “Felsefeyi duvarların dışına çıkartıyoruz: Sokakta felsefe” başlığıyla “Felsefe Günleri” düzenlemeyi önüne koyan Aratos, 2011 yılını da “Aratos Yılı” ilan ederek yıl boyunca kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinlikler yapmayı hedefliyor. 2011’de yeni bir adım daha atmayı planlayan Aratos ekibi, “Aratos/ İnternational” başlığıyla İngilizce yeni bir yayın çıkartarak “Felsefe Seçkisi” oluşturmayı amaçlıyor. Bunların yanında spora da önem veren ekip, Mart 2011’de 7. yapılacak olan Uluslar arası Tarsus Maratonu’nda Aratos ve atlet Khrisippos antik giysileri içinde koşarak, geçmiş-gelecek bağını güçlendirmeyi hedefliyor.
Bir dergi öncülüğünde bu kadar yoğun ve olgun çalışmayı ortaya koyan ekibi, ortak çalışma kültürüne büyük katkı koyan Uğur Pişmanlık’ın şahsında kutluyoruz. Bereketli toprakların insanları Çukurovalıları, bu çabaya destek olmaya çağırıyoruz.
Anasayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder